Γονείς και Μάθηση

   1.     Η μάθηση χρειάζεται  υπομονή και χρόνο. Αυτό που καταφέρνουν τα παιδιά σε αυτή την περίοδο της ζωής τους, μπορεί να μας φαίνεται μικρό, για αυτά όμως είναι πραγματικός άθλος.
   2.    Ως γονείς οφείλουμε να παρακινούμε τα παιδιά μας και να είμαστε δίπλα τους καταλαβαίνοντας τις ανάγκες τους.
   3.    Σημαντικό είναι να βοηθάμε το παιδί να ξεκαθαρίσει ποιο είναι το ζητούμενο  σε μία εργασία και όχι να την κάνουμε εμείς οι ίδιοι.
   4.    Όταν ένα παιδί τα καταφέρνει μόνο του κερδίζει αυτοσεβασμό και πιστεύει περισσότερο στις δυνάμεις του. Με αυτό τον τρόπο, ανακαλύπτει το πόσες δεξιότητες διαθέτει και γίνεται ανεξάρτητο.
   5.    Όταν το παιδί εκφράζει άρνηση για τις εργασίες του, προσπαθήστε να το πλησιάσετε προκειμένου να σας ανοιχτεί και να σας μιλήσει για αυτό που το απασχολεί. Εάν εξακολουθεί να αρνείται, συζητείστε το μαζί μου.
    6.   Συχνά οι γονείς αισθάνονται ότι κρίνονται οι ίδιοι από τις επιδόσεις των παιδιών τους με αποτέλεσμα να οδηγούνται σε άστοχες κινήσεις. Θυμόμαστε ότι κάθε παιδί έχει τη δική του προσωπικότητα, τους δικούς του ρυθμούς και ταλέντα, τις δικές του δυνατότητες. Ο σεβασμός στις ιδιαιτερότητές του και η ενθάρρυνση στις δυνατότητες που διαθέτει θα φέρουν πολύ σημαντικότερα αποτελέσματα.
    7.    Με το να στεκόμαστε πάντα «πάνω από το παιδί» και να του υποδεικνύουμε τι πρέπει πάντα να κάνει, πριν το ίδιο πάρει πρωτοβουλία, το μόνο που θα καταφέρουμε είναι να το κάνουμε να αισθάνεται την ανεπάρκειά του. Κάτι τέτοιο σίγουρα δεν το επιθυμούμε.

    8.    Οι εργασίες για το σπίτι είναι ευθύνη των μαθητών. Τα βοηθάμε όπου μας χρειάζονται, συμβουλεύουμε με υπομονή και  χωρίς επικρίσεις όταν διακρίνουμε ότι υπάρχει λόγος.

Σταυρούλα Λαδά, Δασκάλα, M.Ed.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου